Ügyvédi használati megosztási szerződés

Egyre több olyan ingatlant értékesítenek, ahol egy nagyobb ingatlan többfelé bontásával és külön bejáratok kialakításával kisebb lakóterek jöttek létre. De hogy is lehet megoldani a hitelfelvételt és hogy mindenki biztonságban legyen?

Használati megosztási szerződés

Rendkívül előnyös szerződési forma. Abban az esetben, ha valakinek nincs szüksége egy 200 m2-es házra 1000 m2-es telekkel, megoldható, hogy leválasztja a felét külön bejárattal, így egyből élhetőbb két családnak 100 m2 500 m2 telekkel.
Ennek lepapírozása tulajdoni lap szerint nem lehetséges, általában azért, mert a telek kisebb, mint a megoszthatóság alsó határa. A tulajdoni lapon tehát minimum két tulajdonos lesz, a megosztások mértéke szerint feltüntetve, ami lehet 50-50% mellett bármi, a megosztási százalékok alapján.

A használati megosztási szerződés arra szolgál, hogy a fenti kép szerint,  részletek leírásával,  közművek megfelelő dokumentálásával a tulajdonosok papíron is biztosítsák saját tulajdonrészüket, mely így kizárólagos használati jognak számít és az ingatlan hitelezhető. A bankoknak szükséges, hogy minden pontosan legyen dokumentálva. Például nagyon fontos, hogy helyezkedik el a vízóra: ha a vízakna a szomszéd területén van, azonban az elérést megfelelően dokumentálják és fényképpel bizonyítják az előre meghatározott módon, a hitelezést elfogadják. 
 

Lehetőségek

Értékesítettünk már olyan családi házat, ahol a földszint és az emelet lett különválasztva, az emeleti részhez pedig oldalról építettek egy lépcsőt, a kertet hosszában ketté vágták és tökéletesen működik. Volt hagyományosan, függőlegesen megosztott, ikerház jellegű, de olyan is, amikor egy nagy méretű belvárosi lakást négyfelé osztottak, erről megosztási szerződést készítettek és külön-külön értékesítették őket. 

Az ára logikus módon alacsonyabb, mint egy teljesen különálló tulajdoni lappal rendelkező, ugyanakkora ingatlannak, azonban sokszor sokkal jobban hasznosítható – mindig az adott területi igények határozzák meg a megosztásban rejlő lehetőségeket.

Elővásárlás

Minden társtulajdonosnak elővásárlási joga van a másik fél megvásárlására eladáskor, amiről a vételi ajánlat teljes tudatában lehet és kell lemondania, ha nem élne ezen jogával. Alapvetően ez pozitív dolog: tudni fogjuk, mennyiért kel el a szomszéd ingatlan és hogy ki lesz az új tulajdonos.

A megosztási szerződést ügyvéd készíti, átlagosan 100 ezer forint körüli összeggel lehet számolni, és kiköthető az is, hogy a jogutódokra is érvényes legyen – tehát eladáskor az új tulajdonosra is vonatkozik a megosztás, így újat sem feltétlen szükséges csináltatni.